sveti Peter Klaver – duhovnik in redovnik

 

Peter Klaver Zavetnik črnskih misijonov in misijonskih sester sv. Petra Klaverja
  Atributi: Duhovniška oblačila
  Imena: Pierre, Peter, Pero, Perica, Peran, Perko, Peterček, Petja, Petko, Petra, …
  Cerkve v Sloveniji/svetu: V Sloveniji je 63 cerkva sv. Petra in 20 cerkva sv. Petra in Pavla
  Rodil se je leta 1580 v severni Španiji. Starši so si ga izprosili od Boga in ga zaobljubili v duhovniški stan. Ko je dvaindvajset let star vstopil k jezuitom, je poljubil tla celice, rekoč: »Moj Bog, kako sem zaslužil, da si me sprejel za svojega služabnika? Daj mi milost, da bom le tebe ljubil in le zate živel.« Tam se je spoprijateljil s svetniškim Alfonzom Rodriguezom, ki je bil prej trgovec in je po smrti svoje žene in otroka štiridesetleten vstopil v jezuitski red. Iz ponižnosti je ostal le samostanski brat. Ta je bil Klaverju duhovni voditelj z besedo in zgledom. On mu je tudi navdihnil misel, da ga Bog kliče v ameriške misijone.
  V pristaniškem mestu Kartageni je prejel mašniško posvečenje in k drugim slovesnim obljubam dodal še to, da se hoče vse življenje posvetiti delu za črne sužnje. Bil je mož beseda. Osemintrideset let je čakal ladje, ki so prevažale sužnje iz Afrike, beračil zanje po mestu, jih obiskoval v revnih kočah, tolažil, zdravil bolnike in delil zakramente. Sam jih je krstil okoli 30.000. Nekateri so kljub temu napačno presojali njegove apostolske namene in so mu predstojniki za nekaj časa celo odvzeli službo misijonarja za črnce. To je bil zanj težji križ kakor vse druge žrtve, a ga je molče nosil.
   Peter Klaver

 

 

  Leta 1650 je stregel kužnim bolnikom in pri tem sam zbolel. Naslednje leto je začel vidno pešati in se je moral odpovedati apostolski dejavnosti. Zdaj je daroval sebe kot žrtev za črnce. Ko se je raznesla po mestu novica, da Peter Klaver umira, se je zbrala množica, ki se noč in dan ni mogla zvrstiti mimo sobe umirajočega: redovniki in redovnice, škof, bogatini in ubožci, sužnji in otroci, vsi so se hoteli posloviti od človeka, ki je storil toliko dobrega in kot žrtev zgorel za druge. Umrl je 8. septembra 1654. Papež Leon XIII. ga je razglasil za zavetnika afriških misijonov. Blažena Marija Terezija Ledochovska je misijonsko družbo za Afriko imenovala po njem »Družbo sv. Petra Klaverja« in ustanovila list »Odmev iz Afrike«.
  Goduje 9. septembra.
Vir
 

Danes godujejo tudi…

Ta vnos je bil objavljen v svetniki z značkami , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.