sveti Jožef Cafasso – redovnik

Jožef CafassoZavetnik jetnikov in jetnišnic
Kot sin premožnih kme
čkih staršev se je rodil leta 1811 v Castelnuovo d‘Asti blizu Torina. Bil je majhne postave in grbast, zato so ga sošolci na višji šoli skraja zasmehovali, pozneje pa so ga zaradi njegove stalne dobrote in prijaznosti tako vzljubili, da so ga nosili na rokah. Besede semeniščnika Cafassa so napravile na dvanajstletnega Janeza Boska neizbrisen vtis: »Kdor postane duhovnik, se preda Gospodu, zato ga na tem svetu ne mika nič bolj kakor prizadevanje za večjo božjo čast in zveličanje duš.«

Leta 1833 je bil posvečen v duhovnika, nato pa je šel v Torino, da bi spopolnil svoje bogoslovno znanje. Ni se dobro počutil na vseučilišču, ker je tam prevladoval duh janzenizma, rigorizma in državnega cerkvenstva. V duhovniškem domu pa je vladal duh sv. Frančiška Saleškega, kjer so poudarjali blagi nauk sv. Alfonza Ligvorija in zastopali zdrava svobodoljubna načela. Cafasso je postal tudi professor moralke in celo rektor zavoda. Za najnevarnejšega sovražnika duhovnikov je imel to, kar je neposredno nasprotovalo duhu evangelija, duha posvetnosti.

Cafasso je kot učitelj in duhovni voditelj vzgojil celo generacijo vzornih in sposobnih duhovnikov piemontske škofije. Vsak dan je prebil več ur v spovednici. Bil je odličen duhovni voditelj. Spovedance je hitro razpoznal. Njihove težave je bistro presojal. Na različne »primere« je dajal, očitno razsvetljene, jasne in natančne odgovore. Cafasso je bil dvajset let duhovni voditelj don Boska. Ta je večkrat izjavil: »Njemu se imam zahvaliti za vse. Bil mi je oče in svetovalec, vodnik in pomočnik.«
Jožef CafassoPosebno so se mu smilili jetniki. Zaradi skrbi za obsojence so ga mnogi imenovali »duhovnik obešencev«. Oseminšestdeset na smrt obsojenih je spremljal na njihovi zadnji poti in vse tako pripravil na smrt, da so umrli mirno in vdani v božjo voljo. Rad jih je imenoval svoje obešene svetnike in se jim priporočal v molitvi.

Njegova je čudovita molitev: »Gospod, moj Bog, že zdaj sprejmem vsako smrt tako, kakor bo tebi všeč, z vsem strahom, trpljenjem in bolečinami s popolno vdanostjo in pripravljenostjo.« Tako človek razume, da tam, kjer je pripravljenost resnično popolna, kakor je bila pri mnogih njegovih obešenih »svetnikih«, tudi nobenih vic ne more več biti. – Umrl je za pljučnico 23. junija 1860. Na ta dan goduje.

Jožef Cafasso, njegov prijatelj Jožef Cottolengo in njegov učenec Janez Bosko, kateremu je pomagal pri ustanavljanju salezijanske družbe, sestavljajo tako imenovano torinsko trizvezdje. Cafasso je bil razglašen za svetnika leta 1947. Časte ga kot zavetnika jetnikov in jetnišnic.
Vir

Danes godujejo tudi…

Ta vnos je bil objavljen v svetniki z značkami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.