sveti Evgen I. – papež

Evgen

Rodil se je na Aventinu v Rimu, za papeža je bil izvoljen leta 654, ko je bil njegov predhodnik papež Martin I. še živ, vendar od bizantinskega cesarja Konstantina II. obsojen v Carigradu in bil izgnan na Krim.
Evgen I. se je vse do smrti papeža Martina imel samo za njegovega vikarja in ni hotel umakniti obsodbe z njega, zato je bil v napeti in nevarni situaciji. Vendar se Konstantin ni imel časa ukvarjati z njim, saj se je moral braniti pred arabskimi muslimani, ki so mu zadali težak poraz. Evgen I. je umrl leta 657, po treh letih težavnega papeževanja, vendar je dosledno vztrajal in ni popustil pritiskom cesarja.
Ime Evgen pomeni rojen plemenit.
Sveti Evgen goduje 2. junija.
Vir

Rojen je v Rimu. Medtem ko je bil papež Martin I. v pregnanstvu na Krimu, so rimski kleriki 10. avgusta leta 654 izbrali Evgena I. za papeža. Carigrad je forsiral volitve novega papeža, ki bi bil pristaš njegove politike. V začetku papež Evgen I ni imel poguma odkrito nasprotovati carigerajskem patriarhu, ki je bil proglašen za heretika. Videti je bilo, da bo zavoljo miru popustil težnjam cesarja Konstantina II.  Gotovo je, da nikoli ni pristal na herezijo. Umrl je 2. junija leta 657 in bil pokopan v cerkvi Svetega Petra v Rimu. Kmalu po smrti je bil razglašen za svetnika.
Vir

Danes godujejo tudi…

Ta vnos je bil objavljen v svetniki z značkami , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.