blažena Karolina Kozka – devica in mučenka

Karolina KozkaImena: Karolina, Karla, Karola, Karlinca, Karolin, Lota, Lotka, Loti, Šarlota, …
Preganjanja kristjanov – duhovnikov, redovnikov in laikov – so uresničila veliko setev mučencev na različnih delih sveta. Pričevanje za Kristusa do prelitja krvi je postalo skupna dediščina katoličanov, pravoslavnih, anglikancev in protestantov, kot je poudarjal že Pavel VI. v homiliji pri kanonizaciji ugandskih mučencev … V našem stoletju so se vrnili mučenci, večkrat nepoznani, kot ‘neznani vojaki’ za veliko božjo stvar. Kolikor je mogoče, se v Cerkvi ne smejo zgubiti njihova pričevanja.«
Sedanji papež je razglasil okoli tisoč novih blaženih, med njimi največ mučencev. V letošnjem juniju je pri svojem obisku rodne Poljske razglasil več ko sto mučencev.
Poljakinja je bila tudi današnja svetnica Karolina. Rodila se je 2. avgusta 1898 v vasi Wal-Ruda blizu mesta Tarnova. Bila je četrta med enajstimi otroki siromašne, toda verne krščanske družine. Vse ozračje v hiši je dihalo globoko religioznost. Starši in stric so sloveli po apostolski gorečnosti. Tudi Karolina se je že pripravljala, da bi začela poučevati otroke katekizem ter stregla starejšim in bolnim rojakom. Prav to je dajalo moč mlademu kmečkemu dekletu v trenutkih hude preizkušnje.

Julija leta 1914 je izbruhnila prva svetovna vojna. Karolina je živela v tistem delu razdeljene Poljske, ki je spadala pod Avstro-Ogrsko. Ruske čete so ga kmalu zasedle. 18. novembra istega leta je prišel ruski vojak na njihov dom in odvlekel šestnajsletno Karolino v bližnji gozd. Karolina se mu je odločno uprla in posnemala junakinje iz znanih Sienkiewiczevih romanov v obrambi devištva. – Čez nekaj dni so jo našli mrtvo. Nasilnež jo je pobil s puškinim kopitom.
Pri svojem tretjem obisku Poljske je papež Janez Pavel II. Karolino Kozka razglasil za blaženo 10. junija 1987 v Tarnovu.
Goduje pa 18. novembra.
Vir
Danes godujejo tudi…

Ta vnos je bil objavljen v blaženi, mučenci z značkami , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.